8 Ağustos 2015 Cumartesi

KİRAZ TURŞUSU






Kiraz turşusu mu? Kirazın da mı turşusu var? Dediğinizi duyar gibiyim. Evet, yapmışlar. Karadeniz kadınından kaçar mı? 
Kiraz tuzlusu, Karadeniz'e özgü bir damak tadı. Sofraları süsleyen yöresel bir lezzet 
Gelin, kirazı sadece mevsimlik meyve olarak tüketmek yerine kışın da  yiyebilmek adına tuzlamasını yaparak sofralarımızı süsleyelim.
Buyurun tarifime.....

MALZEMELER

2 kilo kiraz
1 su bardağı kalın tuz ( turşuluk tuz )
Yeterli miktarda su 

TARİF

İlk önce kirazlarımızı yıkayıp güzelce saplarını temizleyelim.
 

Daha sonra bir kabın içine kirazları koyup üzerine turşuluk tuzu ilave edip 3 veya 4 saat bekletelim.


Tuz eridiğinde  kirazların üzerinde, turşumuzu kurabiliriz demektir artık.


Daha sonra kiraz turşumuzu bir kavanoz veya plastik bir kaba koyup kirazların üzerini geçecek şekilde su doldurup üzerine bir poşet serelim, kavanoz veya kabımızın kapağını sıkıca kapatalım.


Bu turşumuz 1 hafta 10 gün içinde hazır olacaktır yemeye fakat hiç kapağını açmayarak kışın da yiyebilirsiniz. Kış hazırlığı olarak hazırlayabilirsiniz.
Kiraz turşumuzu nasıl yemeliyiz derseniz;)))) 
Kiraz turşumuz hazır olduğunda, turşu olan kirazların yemek istediğiniz kadarının çekirdeklerini çıkarıp su dolu bir kapta bir gece bekletelim. Daha sonra miktara göre 2 veya 3 soğan soyup istediğiniz boyutta doğrayın ve kavurun. Çekirdeği ve tuzu çıkmış kiraz turşumuzu iyice sıkarak kavrulan soğanların üzerine koyup,10 dakika kavuralım. İsterseniz sıcak veya ılık servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun..

34 yorum :

  1. İlk kez kiraz turşusu duydum eminim nefis bir tattır zira harika görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emin ol ki çok lezzetli bir turşu tarifidir arzu ablacığım teşekkür ederim

      Sil
  2. Çok merak ettim doğrusu.. Karadeniz kadını yaparsa güzeldir elbet..:) Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence denemelisin arkadaşım pişman olmazsın çok güzel bir tarif teşekkür ederim sanada

      Sil
  3. Tadını merak ettim gerçekten ilk defa duydum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gülşah hanım çok yaygın değildir ama bir yöresel bir tarifdir çok lezzetli denemenizi tavsiye ederim tşk ediyorum

      Sil
  4. ilk duydum ve çok merak ettim:))) kira ve soğan inanamadım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meyve olarak bildiğimiz kiraz tadını değiştirerek turşu halini alıyor çok lezzetli inanın Hatice hanım

      Sil
    2. ellerinize sağlık mutlaka güzeldir inş. ehli elden tatmam imkanı bulurum.:)

      Sil
  5. Bende ilk kez duydum çok enteresan geldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah sizde Bir gün tatma fırsatı bulursunuz gerçekten çok güzel sevgilerrrr

      Sil
  6. yemiştim bundan güzel oluyor :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tatla tanıştığınıza memnun oldum yanında bir de çay oldu mu kiraz turşusu tadından yenmez özellilkle ben sabah kahvaltısında çok severim sevgilerrr..

      Sil
  7. duymuştum ama hiç yemedin tadını merak ediyorum.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok lezzetli deneyin bence vazgecemeyeceniz turşular arasında olacak tşk ederim;)))

      Sil
  8. Kiraz hariç herşeyin turşusunu duymuştum. Artık eksik kalmadı sanırım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle bahar hanım lezzetli bir turşu oluyor emin olun sevgiler...

      Sil
  9. ilk defa duydum,inanın tadını merak ettim.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın denemeye deger hamarat ablam tşk ediyorum sevgiler.....

      Sil
  10. Neler var ya duymadığımız. Ellerinize sağlık. Ama kiraz turşusunun da tadını merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni yeni tatlar deniyoruz bazende eski tarifleri deneyip sizlerle paylaşmak güzel oluyor gülsah hanım tadı gerçekten şahane meyve olarak degil kirazı turşu olarak düşünün tşkler yorumunuz için sevgiler...

      Sil
  11. Vildancım iyiki yapmışsın..gerçeketen harika bence de..Karadenizli olduğum için bu turşunun tadını bilirim..Bloğumda da yapmıştım canm..bak ne çok bilmeyen var..yapın yiyin gari heye millet..:) :)

    YanıtlaSil
  12. Bende çok severim bu tadı dilek abla anneannemden kalma lezzet her yaz yapardı bize düşün memleket kirazlarını daha ufak olurdu şimdi artık bende yapıyorum tşk ederim sevgiler.....

    YanıtlaSil
  13. Bende çok severim bu tadı dilek abla anneannemden kalma lezzet her yaz yapardı bize düşün memleket kirazlarını daha ufak olurdu şimdi artık bende yapıyorum tşk ederim sevgiler.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyetler olsun canm..ben daha açmadım benm turşuyu..havalar serinlesin de öle..kocaman sevgiler

      Sil
    2. Aynen bende sabırsızlaşıyorum artık yesek rahatlıcaz ablacım

      Sil
  14. Yanıtlar
    1. Üzülmeyin aslı hanım sizde tatma fırsatı bulursunuz ini birgün:))))

      Sil
  15. hiç bilmiyorum tadını hiç yapmadım denemek lazım ellerine sağlık canım :)
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birdaha ki yıl yapın illa derim ben memnun kalacaksınz tşk ederim sevgiler....

      Sil
  16. Kirazin da turşusu olurmuymus demiyelim:)

    YanıtlaSil
  17. Evet oluyor nilgün hanım yıllardır yaparız biz inanın çok lezzetli oluyor inş birgün tadarsınız ;))))) sevgiler....

    YanıtlaSil
  18. kiraz turşusunu ilk sizden gördüm ne güzel :) bloğunuzu yeni takibe aldım bende sizi bekliyorum :)

    YanıtlaSil