25 Eylül 2014 Perşembe

BULGAR EKMEĞİ ( poğaça )


MALZEMELER

1 yumurta
1 subardağı ılık süt
1 subardağı ılık su
Yarım subardağı sıvıyağ 
2 yemek kaşığı pekmez yada 2 yemek kaşığı tozşeker
Yarım paket yaş maya,veya instans maya 
1.5 tatlı kaşığı tuz
5,5 subardağı un ( aldığı kadar un ) 

ARASINA SÜRMEK İÇİN: 200 gr tereyağı veya margarin 

ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN: Bir yumurta sarısı, susam ( akınıda hamura katabiliriz.)

İÇ MALZEMESİ: peynir. (siz bu tarifi peynirsizde sade yapabilirsiniz.)

TARİF 

Yoğurma kabımıza ilk olarak maya, ılık süt ve ılık suyumuzu alalım karıştıralım 5  dakika bekleyelim daha sonra sıvıyağı, yumurta, pekmez ve tuzu ilave ederek  unuda yavaş yavaş ilave edelim yumuşak bir hamur yoğuralım Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım.
Mayalanan hamuru 4 parçaya bölelim. Her parçayı yeniden 4’e bölelim. Toplam 16 beze elde  edeceğiz. 
Her bezeyi unlayarak, merdaneyle pasta tabağı büyüklüğünde açalım.
Hafifçe erittiğiniz tereyağını  açtığımız bezelerin üzerine sürelim. Her biri 4 bezeden oluşan 4 tane grup olacak. İlk üç bezenin üzerine bolca tereyağı sürelim. En üstteki 4. bezeye yağ sürmeyelim.
İlk hazırladığınız beze grubundan başlayarak merdaneyle çok inceltmeden, yuvarlak şekilde  açalım.
(Yani üstüste konmuş 4 bezeyi birden açacağız)
Yuvarlak şekli verdikten sonra üzerine kalan tereyağından sürelim istenirse peynir harcı koyalım sade de olabilir uç kısmından başalayarak rulo yapalım.
Ruloyu geniş kısımları 2-3 cm. olacak şekilde üçgenler halinde keselim.
Üçgenleri tepsiye istediğiniz gibi  aralıklı olarak dizelim.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp  susam serpiştirelim üstü kapalı olarak mayalanmaya bırakalım yarım saat yeterli olacaktır.
Yeniden mayalanan ekmeği 200 derecelik fırına sürelim. Üzeri kızarana kadar pişirelim.

NOT
Resimler sizlere yardımcı olacaktır.  


             AFİYET OLSUN...

13 yorum :

  1. Merhabalar,
    Bloğunuz hayırlı olsun. Artık ben de takipçinizim. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tşk ederim selda hanım bende sizi ziyaret edecegim cok nazik biriisiniz sevgilerr...

      Sil
  2. Bu ne guzel bir ekmekmis en kisa zamanda bende denicem :)

    YanıtlaSil
  3. Mutlaka denemen lazım tavsiye ediyorum tubacım yumuşacık poğaca kıvamında tşk ediyorum begenin için 😄😄😄

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık bende bu tarz poğaçalardan yapıyorum nefis oluyor .Sizin tarifiniz ve görünüm de çok güzel afiyet olsun sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglik Vildan, ekmeklere merakli oldugum icin hemen dikkatimi cekti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzel bir tarif poğaçaya yakın bir lezzeti var mutlaka deneyin sieda hanım sevgilerr...

      Sil
  6. Ellerinize sağlık Vildan Hanım..Çokta güzel detaylı anlatmışsınız..İkisi benim olsun yeter sevgilerimle..
    http://www.akasyakokusu.com/

    YanıtlaSil
  7. Çoookk güzel olmuş ellerine sağlık enkısa zamanda deneyeceğim....

    YanıtlaSil
  8. Çok lezzetli görünüyor. Ellerinize sağlık :)
    http://cakeandbakehouse.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık harika ☺☺☺☺

    YanıtlaSil
  10. ne güzel olmuş. Bulgar ekmeği olarak harika poaçalar

    YanıtlaSil