6 Temmuz 2015 Pazartesi

GÜLLAÇ


Osmanlı - Türk mutfağının ve Ramazan'ın geleneksel tatlısı güllaç ile karşınızdayım. Güllaç yapılması kolay ama dikkat ve özen isteyen bir tatlıdır. Önemli olan az malzeme kullanıp en iyi tekniği yakalamaktır. İşe ilk önce kaliteli malzemeden başlamalı. Ve süsleyip güzelleştirmekte sizin hayal gücünüze kalmış artık. Hadi gelin mutfaklarımızı bembeyaz güzelliğiyle süsleyecek güllaç tarifimize göz atalım..



MALZEMELER


10 adet güllaç yaprağı ( bir paket ) 
2 litre süt
2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Gülsuyu ( ben yarım çaybardağı kullandım ) 

SÜSLEMEK İÇİN

Fındık, ceviz, fıstık ve mevsim meyveleri kullanabilirsiniz.

TARİF

Sütü ve şekeri tencereye alarak ısıtalım, şeker tamamen eriyene kadar. Daha sonra vanilya ve gülsuyu da ilave ederek karıştıralım.
Süt kaynar olursa tatlımız hamur olur, el yakmayacak şekilde ılık olmalı.



Bir tane güllacımızı tepsimize yerleştirelim. Üzerine heryeri ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt gezdirelim.



Ve ikinci güllaç yaprağını da tepsiye alıp üzerine süt gezdirelim.



Bu işlem bitene kadar 5 kat güllaç yaprağı yerleştirmiş olacağız tepsiye.
5. katı da ıslattıktan sonra bu kata fındık veya ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak yerleştirelim.





( Yani 10 güllaç yaprağımız vardı 5 kat arasına fındık ceviz serpiştirdik diğer kalan güllaç yapraklarımızı üzerine döşedik  )


Kalan sütümüzü de üzerine gezdirelim. Güllacımızı buzdolabında En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra dilimleyip üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. 
 AFİYET OLSUN... 

14 yorum :

  1. Geleneksel tatlılarımızı yeni nesillere öğretmek ve göstermek adına çok güzel hazırlanmış bir tarif olmuş ....Ellerin dert görmesin yeni ve güzel tariflerini en kısa zamanda bekliyorum sevgiler...Bu arada sütlü tatlılar arasında güllaç en sevdiğim tatlıdır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum sevgili ablacığım elimden geleni yapmaya çalışıyorum arzu abla sevgilerr...

      Sil
  2. Merhaba :)
    Ellerinize sağlık..
    Blogunuzu bir keşif etkinliği sayesinde keşfettim ve takibe aldım.İlginizi çekerse bana da beklerim.Sevgiler..
    http://somurtkansirine.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tşk ediyorum ilginize inşallah ben de uğramak isterim size sevgilierrr...

      Sil
  3. Ellerine sağlık Vildan'cığım.... tam ramazana yakışır bir tatlı ... ben de severim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum. bende severim Çok hafif bir tatlı olduğu için selma abla sevgilerr....

      Sil
  4. Ellerinize sağlık.. Ramazan ayı güllaçsız olmaz. Çok güzel hazırlamışsınız. Afiyetle tüketin. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim nahideciğim detaylı anlatmaya çalşıyorum ben her tarifimi güzeel arkadaşım sevgilerr....

      Sil
  5. ellerine sağlık canım mükemmel görünüyor.:)

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık çok severim güllacı özellikle ramazanın olmazsa olmazı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim gerçekten Ramazan'a yakışır bir tatlı

      Sil
  7. Ühüüü ağlıycam şimdi, en sevdiğim tatlı ama bu benim lakin diyetteyim :)) Ellerinize sağlık, sunum muhteşem ...

    YanıtlaSil
  8. Tuğba hanım bir kerecikten bişey olmaz ucundan alabilirsiniz:))))))) bence oldukca hoş bir hanımsınız yok diyet filan güllac kilo yapmaz :))))))) hosgeldiniz ayrıca bloguma sevgilerr....

    YanıtlaSil